Er du helt ny i rollen som verneombud? Et grunnkurs i HMS er første skritt på veien.
I Norge tar vi arbeidsmiljø på alvor. Det skal være trygt å gå på jobb, både fysisk og sosialt. For å ivareta dette, må alle bedrifter ha et verneombud som skal passe på at alt går skikkelig for seg.
Så langt, så vel. Men hva innebærer det i praksis? Gjennom 40 timer med undervisning vil du lære alt du trenger å vite for å bli et fullverdig verneombud. Opplæringen inkluderer blant annet:
Lover og forskrifter – hva er kravene til arbeidsmiljø i Norge?
Forebygging av ulykker og helseproblemer – unngå fysiske og psykiske belastinger før de inntreffer.
Bevissthet om arbeidsmiljø – hvordan jobbe systematisk for å skape en god kultur?
Kommunikasjon med ansatte og ledelse – fra offisielle avviksrapporter og dokumentasjon til fri diskusjon
Etter 40 timers undervisning stiller du også godt forberedt til videre fordypning i HMS.
Vi har ulike varianter – både undervisning i klasserom og digitalt.
Kursavgiften betales av arbeidsgiveren din.
Ifølge Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning, er 40 timer minimumskravet for opplæring av verneombud. Det kan i noen tilfeller kuttes ned til kortere kurs der partene har blitt enige om det, men det er uansett noe vi fraråder. Vår erfaring er at det er behov for 40 timer for å dekke alt et verneombud skal kunne, og skape tryggheten som trengs for å ta eierskap til rollen.
Ja, det kan du! Grunnkursene er åpne for alle, og kan også være til stor nytte for arbeidsgivere, ledere, personalansvarlige og tillitsvalgte. Så lenge du har interesse av å skape et godt og trygt arbeidsmiljø, vil du få mye igjen for kurset.
Arbeidsmiljøloven sier at alle virksomheter med fem eller flere ansatte er lovpålagt å utnevne et verneombud. Opplever du at arbeidsgiver nedprioriterer opplæring, anbefaler vi at du allierer deg med tillitsvalgt i bedriften. Det kan være nyttig å minne arbeidsgiveren din på at verneombudet er en samarbeidspartner, ikke en motstander. Et godt arbeidsmiljø gjør at folk blir værende lenger i jobben sin. Det er viktig for å holde på rastløse unge ansatte, holde sykefraværet nede, og beholde eldre arbeidstakere som ellers vil fristes til å gå av med av pensjon.