Teori til fagprøven

Yrkessjåførfaget - Fagbrev - Mo i Rana

Kurs-id: 316264
Sted: Driv Karriere
Timetall: 100
Kursstart Info: 14.09.2019
Klokkeslett: 09:00-16:00
Påmeldingsfrist: 03.09.2019
Pris: kr 23500
Kontaktperson: Jørn Jonassen
E-post: jorn.jonassen@aof.no
Mobil: +47 97791490
Status: Åpent for påmelding
Gå til påmelding

Informasjon

Har du lang praktisk erfaring som sjåfør, men mangler formell kompetanse? Da kan fagbrev som yrkessjårfør være noe for deg!

Yrkessjåføren jobber med transport av personer og varer, håndtering og sikring av last og personer, lasting og lossing, service og kundebehandling. I tillegg må yrkessjåføren kunne foreta ruteplanlegging, planlegge og gjennomføre oppdrag, håndtere transportdokumenter og drive enklere vedlikehold og klargjøring av utstyr. 

Sentrale arbeidsområder for en yrkessjåfør er:

  • transport av personer og varer
  • håndtering og sikring av last og personer
  • lasting og lossing
  • service og kundebehandling
  • ruteplanlegging
  • planlegging og gjennomføring av oppdrag
  • håndtering av transportdokumenter og dokumenter for grensepassering
  • vedlikehold og klargjøring av utstyr 

Opplæringen skal forberede og kvalifisere deltagerne teoretisk for å avlegge nødvendige eksamener innen yrkessjåførfaget. Yrkessjåførfaget er en komprimert utdanning for voksne. Yrkessjåførfaget krever i tillegg til førerkort i alle kategorier en rekke spesialopplæringer som ADR- og truckførerbevis. Det er ingen krav til faglige forkunnskaper for kurset, men det er en fordel om deltakeren har noen års erfaring fra yrket.

 

 

Den bygger på Vg1 Service og samferdselVg2 Transport og logistikk og Vg3 Yrkessjåførfaget (hovedfokus). Opplæringen følger Utdanningsdirektoratets læreplaner, men er spesielt tilpasset voksne. De som selv ønsker det, kan melde seg opp til offentlig tverrfaglig eksamen i Vg3 yrkessjåførfaget og deretter til fagprøven. Praksis må godkjennes av den fylkeskommunale Fagopplæringen. Fullført opplæring med bestått resultat fører frem til fagbrev. Yrkestittel er yrkessjåfør.

 

Hovedområder i Vg3 Yrkessjåførfaget er:

Planlegging og drift: Hovedområdet omfatter hvordan en transportbedrift er organisert. Videre inngår planlegging av transporttjenester i samsvar med kundens bestilling og bedriftens krav til lønnsomhet. Hovedområdet omfatter samhandling internt i bedriften og med kunder og eksterne samarbeidspartnere. I hovedområdet inngår også regelverk knyttet til sikre og miljøvennlige transporttjenester.

Transport: Hovedområdet omfatter sikker og effektiv lasting, lossing og forflytting av personer og varer i samsvar med gjeldende regelverk. Hovedområdet omfatter også miljøvennlig behandling av gods og kundebehandling. Hovedområdet dekker valg og bruk av utstyr og transportmidler som kan forebygge skade på personer, gods og miljø. Videre inngår enklere vedlikehold av utstyr og hjelpemidler knyttet til transportoppdrag. I hovedområdet inngår også bruk av manuelt og elektronisk verktøy til behandling av transportdokumenter, kommunikasjon og effektiv utføring av transportoppdrag. 

 

 

 

 Gå til påmelding
Del kurset på sosiale medier: