AOF.no

SPRåK

Språkkurs fra AOF Norge: – Banebrytende i norsk sammenheng

Skjermbilde-2021-12-17-kl.-16.03.12
I Drammen møtes kursdeltakere i moskeen på Fjell for å lære norsk. Det kan du gjøre i ditt nærmiljø også.

– Jeg vil bli bedre i norsk, og ha et bevis på at jeg har norskeksamen B1 og B2 når jeg skal søke jobb eller ta høyere utdanning, forteller Maria Mandokhail.

Hun er én av de mange deltakerne på AOF Norges norskkurs som holdes i moskeen på Fjell, med utsikt over Drammen.

Det er kanskje ikke så vanlig at en moské åpner opp for å holde norskkurs. Men for imam Malik Muhammad Avais var det en naturlig del av moskeens rolle i byen:

– Vi ønsker å bygge en bro fra moskeen til samfunnet. En moské er ikke bare bygget for tilbedelse, men har mange betydninger for fellesskapet. Én av dem har vi oppnådd nå som vi gir bort muligheten til å lære språk, sier han – på engelsk.

Imamen som åpner dørene er nemlig selv deltaker på norskkurset til AOF.

Blir kjent med den norske kulturen gjennom språket

Selv om det er mulig å klare seg godt i Norge med bare engelsk, er det lettere å bli en del av fellesskapet når du snakker norsk. Da slipper du å bli stående på utsiden når kollegaene dine snakker norsk sammen.

– Det er viktig å lære seg språket, for gjennom språket blir man også kjent med den norske kulturen, sier Nina Røed Hansen-Gregersen. Hun er fagansvarlig for språk og integrering i AOF Norge.

Norskkursene til AOF Norge er ekstra viktige, ettersom de er del av IMDi sin Norskopplæringsordning. Det betyr at deltakere som ikke har rettigheter til kommunal norskopplæring, eller har brukt dem opp, fremdeles kan få støtte til å bli flinkere i norsk.

Ikke bare betyr det at det blir lettere å inkludere seg sosialt, men det åpner også muligheten for å ta fagbrev på norsk, og å søke seg inn på jobber du kanskje ikke kunne fått ellers. Det kan til og med være avgjørende for om du får permanent oppholdstillatelse eller ikke!

Får skryt av fylkesordføreren i Viken

Roger Ryberg er fylkesordfører i Viken, og heier på kursholderne og deltakerne i Fjell Moské.

– Jeg synes det er veldig godt gjort av en menighet her i Drammen å ha dette kurset i en ny moské. Det er banebrytende i norsk sammenheng at man nå kan kjøre norskkurs i disse miljøene, og da vil det lykkes også, for jeg tror at her føler folk seg hjemme, sier han.

Han peker på hvordan lærerne hjelper deltakerne å lære mange vanskelige faguttrykk, som kommer godt med i arbeidslivet og det norske utdanningssystemet.

– Dette her er starten på en god reise, så jeg ønsker lykke til, sier han entusiastisk.

Det er selvsagt ikke bare Fjell Moské som holder norskkurs fra AOF Norge. Kursene finner du rundt om i landet, på mange forskjellige nivåer. Enten du er nybegynner eller viderekommen, lover vi at du finner et kurs som passer for deg!