AOF.no

FAGBREV

Så mye må en renholdsoperatør kunne

commercial cleaning contractors

Trodde du det var enkelt å jobbe med renhold? Tro om igjen!

Renholdsbransjen er i vekst, og i Europa er det langt over tre millioner mennesker ansatt bare i private renholdsbyråer. Da regner vi ikke engang med alle de som jobber i det offentlige. En skulle kanskje tro at vasking er vasking, og at bransjen er ganske lik som for tjue, tretti, eller femti år tilbake, men det stemmer ikke. Kjemikalier, tekniske hjelpemidler og digitale systemer er alle involvert i en renholdsoperatørs hverdag.

Det er altså ikke uten grunn at mange velger å ta fagbrev i renhold (særlig når de også kan få opplæringen finansiert av forbundet sitt). Ufaglært arbeidskraft vil sjelden kunne måle seg med dem som virkelig kan faget sitt, og selv de som har jobbet med renhold lenge, vil nok ha blindsoner som et fagbrev kan hjelpe til med å fylle ut.

Lang læreplan for renholdsoperatører

Det er bare å ta en kikk på læreplanen for renholdsoperatørfaget, for å se hvor mye en burde ha peiling på. Vi trekker ut noen høydepunkter:

Planlegging

Renhold

Bransjelære

Igjen, dette er bare et lite utdrag. En skikkelig renholdsoperatør kan langt mer enn bare å gå over gulvet med en mopp. De skal kunne legge opp renholdsrutiner for et helt bygg, velge de riktige hjelpemidlene, og rapportere at alt gjøres i henhold til gjeldende regler og forskrifter.

Hvorfor ta fagbrev i renhold?

Fagbrev kommer med noen åpenbare fordeler, som mulig høyere lønn gjennom tariffavtaler, og som dokumentasjon å vise til i jobbintervjuer eller lønnsforhandlinger. Dessuten gjør det deg kvalifisert til lederstillinger innen renhold.

Likevel er det ofte litt mer følelsemessige verdier som får de fleste til å ta fagbrev, og det er tryggheten, kunnskapen og yrkesstoltheten. Igjen og igjen hører vi hvordan det har gitt ny giv i jobben til dem som har arbeidet lenge uten dokumentasjonen på hva de kan. Ikke bare får du ny kunnskap, men du blir også trygg på at det du allerede har ant, faktisk stemmer. Dessuten lærer du om fagets historie; når du får innblikk i hvilke lange tradisjoner du er en del av, er det lett å bli stolt av jobben sin.

Renholdsfaget fortjener høyere status enn det har, og fagbrevet kan bidra til at flere forstår at det er et krevende og omfattende fagfelt, i tillegg til å hjelpe dem som jobber med det å møte kravene. Fagbrevet i renhold er mer enn bare et papir. Det er et bevis på at du kan det du driver med.