Bli helsefagarbeider- ta fagbrev som voksen !

Oppstart 13.oktober i Trondheim, og den 14.oktober i Bjugn. Vi tenger flere helsefagarbeidere - prognosene sier at vi må utdanne 4500 helsefagarbeidere årlig for å dekke framtidens behov fro arbeidskraft på området !

Helsefagarbeider Amanda Castro

Som helsefagarbeider gir du praktisk hjelp til mennesker i alle aldre, for eksempel ved personlig hygiene, innkjøp og bruk av tekniske hjelpemidler.

MELD DEG PÅ HER

Yrkesintervju med en Helsefagarbeider

- Jeg er glad i å spre glede. Når jeg går hjem fra jobben på sykehjemmet er det med en god følelse av at jeg har gjort noe godt for noen, sier Amanda Castro.(bildet)

Hvorfor valgte du dette yrket?

- Jeg kommer fra Peru, men flyttet til Oslo for cirka 10 år siden. Søsteren min som bodde i Norge, mente det var gode jobbmuligheter for meg her.  Jeg er utdannet farmasøyt, men det viste seg at det var vanskelig å konvertere utdanningen min. Derfor begynte jeg like gjerne på en ny utdanning. Jeg valgte helsefagarbeider, fordi det er en god blanding av omsorg og vernepleie. Jeg tok de fagene jeg trengte for å få generell studiekompetanse - og deretter tok jeg selve utdannelsen.  Som en typisk omsorgsperson passer dette yrket meg veldig godt. Å spre lys og glede gir meg en stor tilfredstillelse. 

Hvilke arbeidsoppgaver består yrkeshverdagen din av?

- Min hovedoppgave som helsefagarbeider er å gi omsorg til beboerne for at de skal få en kvalitetsdag. Jeg jobber i turnus, men har for det meste dagvakter. Hver morgen starter med rapport. Jeg har i hovedsak ansvaret for fire beboere. Jeg vekker dem med et smil og en værrapport. Jeg steller beboerne. Det er viktig at de føler seg vel. Utover dagen er det måltider og aktiviteter som for eksempel: rullestoldans, allsang og filmer. Vi er fantastisk plassert i Frognerparken,  og går flotte turer i det jeg ser som Oslos fineste hage.  Det er tid til de enkeltes spesialbehov og jeg passer på at de følger dietter og får riktig kosthold. Her om dagen hadde vi med en beboer på skitur i parken, og det er ikke dagligkost på et sykehjem. 

Hvilken utdanning og/ eller kvalifikasjoner er nødvendige for å bli helsefagarbeider?

Har du nok praksis kan du ta teorikurs til tverrfaglig eksamen og deretter melde deg opp til fagprøven for å bli helsefagarbeider. Kursene går over to semester og avsluttes med skriftlig eksamen, enten i juni eller i desember.

Det ordinære utdanningsløpet er fireårig. Videregående trinn 1 (Vg1): helse- og oppvekstfag, videregående trinn 2 (Vg2): helsearbeiderfag og deretter to år opplæring i bedrift. Selv gikk jeg to år på Voksenopplæring på Sogn og deretter to år som lærling. 

Det er mange personlige egenskaper som er viktig for denne jobben. Å være et medmenneske er kanskje det viktigste. Samt å ha gode og klare kommunikasjonsevner, kunne sette grenser og like å gi av seg selv for å glede andre. Tålmodighet kommer også godt med.  

Hva er det beste med yrket ditt?

- Jeg liker å gå hjem fra jobben med følelsen av å ha gitt mitt ytterste. 

Hva misliker du mest med yrket ditt?

- Vi blir godt kjent med beboerne og det er vondt når noen forlater oss.  Det kan til tider være et noe høyt tempo og mange som trenger hjelp samtidig. De må lære å vente på sin tur. 

Hvilke andre arbeidsområder/muligheter finnes innenfor ditt yrke?

- Som helsefagarbeider er det mange muligheter. Jeg kan blant annet jobbe på sykehjem eller omsorgs/helsebolig, i rusomsorgen og/eller innen psykiatrien. Også på forskjellige typer behandlingssentre, i hjemmetjenesten og i skolen med barn med spesielle behov.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

- Jeg hadde en grunnlønn på 300 000 kroner i året da jeg startet for fire år siden. Det er mange tillegg, som turnus og helgedagstillegg, og i dag tjener jeg mye mer. Jeg er fornøyd med lønnen min. 

Hvordan anser du sjansene for jobb innen dette yrket?

- Selv fikk jeg fast ansettelse ved begge stedene jeg hadde praksis. Det er et økende behov for helsefagarbeidere. 

Tekst: Bente Haraldstad Delmas (Utdanning.no)

HER FINNER DU MER INFORMASJON OM HELSEFAGARBEIDER ELLER MELD DEG PÅ!

Filmsnutt om demens

 

Del kurset på sosiale medier: