AOF.no

Yrkessjåførfaget

Jobber du med å frakte passasjerer, varer eller gods? Er du sjåfør og planlegger, gjennomfører og dokumenterer transportoppdrag? Kanskje jobber du i en privat eller offentlig bedrift, nasjonalt eller internasjonalt? Med fagbrev i yrkessjåførfaget kan du dokumentere din kompetanse, noe som blir stadig viktigere i arbeidslivet. 

 Teori til fagbrev er første steg på veien.   

Mat- og drikkevareindustrien

Oppstart

16.10.2025

Nivå

Teori til fagprøven

Pris

23 900,–

Undervisningsform

Digital undervisning

Spørsmål før du melder deg på?

Mat- og drikkevareindustrien

Kurset rettes mot voksne som ønsker å utdanne seg til yrkessjåfør med fagbrev.

Det er ingen krav til forkunnskaper for kurset, men det er en fordel om deltakeren har nærmere 3–5 års erfaring fra yrket. Språknivået til deltakeren bør tilsvare B1 (CEFR) eller høyere.

Praksiskandidatordningen: Voksne som ønsker å melde seg opp til fagprøven må dokumentere minimum 5 års relevant, godkjent praksis og bestått tverrfaglig teoretisk eksamen i faget, før fagprøven kan avlegges. Fagopplæringskontoret i fylkeskommunen godkjenner praksis.

Tilleggskrav til praksis i yrkessjåførfaget
I tillegg til krav om sentralt gitt eksamen og praksis etter praksiskandidatordningen er det krav om følgende bevis før en kan melde seg til fagprøve i yrkessjåførfaget:

  • norsk førerkort i klasse C eller D

  • bestått yrkessjåførdirektivet §16


For kandidater som har førerkort klasse C og CE må i tillegg ha:

  • bestått sertifisert opplæring for truck i klasse T1, T2 og T4

  • dokumentasjon på gyldig kompetansebevis i henhold til ADR-grunnopplæring.

Det er tilstrekkelig med praksis i enten bare buss eller bare godstransport, eller en kombinasjon. Gjennomført yrkessjåførkurs vil gi fratrekk på 6 måneder fra praksistid.
Kopi av sertifikatet ditt må legges ved som vedlegg ved oppmeldingen til fagprøven hos fylkeskommunen.

Helse, miljø og sikkerhet
Kjerneelementet helse, miljø og sikkerhet handler om å vurdere egne valg i transportoppdrag for å ivareta seg selv og andre. Det handler også om å reflektere over hvordan psykososiale faktorer kan påvirke evnen til å utføre et sikkert arbeid, og å bruke strategier som trening, gode søvnrutiner og et sunt kosthold for å håndtere arbeidslivet. Videre handler det om å bruke verneutstyr og bekledning riktig for å forebygge frafall i yrket.

Transportoppdrag og dokumentasjon
Kjerneelementet transportoppdrag og dokumentasjon handler om å bruke forståelsen av og kunnskap om hele verdikjeden i en sammensatt næring til å løse transportoppdrag. Det handler også om å gjøre enklere vedlikehold og å klargjøre utstyr. Videre handler det om å planlegge, gjennomføre og dokumentere transportoppdrag for både nasjonal og internasjonal transport i samarbeid med kunder, kolleger og oppdragsgivere.

Teknologi- og yrkessjåførkompetanse
Kjerneelementet teknologi- og yrkessjåførkompetanse handler om å bruke digitale ressurser i forbindelse med transportoppdrag og å håndtere teknologisk utvikling i bransjen. Det handler også om å bruke digitale ressurser til å utnytte kjøretøyets muligheter optimalt. Videre handler det om hvordan kjøretøyet påvirker trafikkbildet for andre trafikantgrupper, og om å være bedriftens ansikt utad på kundetreffpunkter Det handler også om opptreden på skadested, førstehjelp og beredskapsplaner.

  • føre tyngre kjøretøy i henhold til gjeldende regelverk for kjøretøy i klasse C, CE eller D, avhengig av bedriftens produksjon

  • reflektere over og vurdere risiko i ulike situasjoner knyttet til føring av tyngre kjøretøy

  • klargjøre kjøretøyet etter gjeldende regelverk og bruke egnet utstyr for framkommelighet og trafikksikkerhet under krevende vær og føreforhold

  • utføre daglig vedlikehold og kontrollere kjøretøyets påbygg, lastsikring, chassis, konstruksjon og annet utstyr

  • bruke kjøretøyets tekniske utstyr og hjelpemidler på en kostnadseffektiv måte og i tråd med brukermanualer og gjeldende regelverk for helse, miljø og sikkerhet

  • laste og sikre personer og gods i henhold til lover, forskrifter og bedriftens krav til kvalitet og sikkerhet

  • planlegge, gjennomføre og dokumentere transportoppdrag uten unødvendige miljøbelastninger og i henhold til gjeldende regelverk og bedriftens produksjon og avtaler

  • opptre forsvarlig og hensynsfullt i trafikken under transportoppdrag med skiftende vei- og føreforhold

  • ta ansvar på et skadested og utføre førstehjelp

  • følge bedriftens rutiner ved driftsstans, sykdom, ulykker og andre uønskede hendelser

  • reflektere over egen kundeservice og utfordringer som kan oppstå i kommunikasjon med ulike kundegrupper, og håndtere eventuelle avvik som skjer i yrkesutøvelsen

  • reflektere over og beskrive hvordan kjøreatferd og oppdragsgjennomføring påvirker lønnsomhet og regularitet

  • reflektere over og beskrive hvordan en anbudsprosess kan påvirke arbeidshverdagen

  • gjøre rede for hvordan bestillerrollen og påseplikten fungerer ved kjøp av transportoppdrag

  • reflektere over og beskrive ulike typer energibærere som finnes for tunge kjøretøyer

  • forstå, bruke og forklare aktuelle nasjonale og internasjonale transportdokumenter

  • reflektere over hvordan kosthold, søvnmønster og rusmiddelbruk kan påvirke arbeidsevnen

  • gjøre rede for partssamarbeidet i bedriften og reflektere over arbeidsgivers og arbeidstakers plikter og rettigheter og over hvilke krav og forventninger som stilles til et likeverdig og inkluderende arbeidsliv

Opplæringen gjennomføres i digitalt klasserom. Du deltar i undervisningen hjemmefra på din egen pc/tablet. Vi benytter læringsplattformen Acampus hvor lærer legger ut relevant informasjon fra faget, tips og råd, samt en del oppgaver som løses underveis. I kurset vil din arbeidserfaring være viktig for å forstå teorien du skal gjennomgå, og vi ønsker at du deler av din erfaring i undervisningen.   

Vi legger opp til eksamensforberedende undervisning i slutten av kursperioden, og jobber oss gjennom tidligere gitte eksamensoppgaver for å gi deg en opplevelse av hva som forventes til eksamen. 

Fagbrevkursene hos Akademiet er spesielt tilrettelagt for voksne.

Kurset avsluttes med skriftlig eksamen. 

Frist for oppmelding til eksamen er: 
Vår: 15. januar–1. februar 
Høst: 1.–15. september 

Alle som skal melde seg opp til eksamen, må gjøre dette via fylkeskommunens påmeldingsside

  • Kurset betales i sin helhet av kursdeltaker selv, eller av NAV, arbeidsgiveren din, kommunen eller andre. NB: Om du ikke betaler for kurset selv, må du innhente bekreftelse på at kurset er betalt fra den som betaler. 

  • Kurspris inkluderer ikke kursmateriell (bøker og lignende).  

  • Dersom du er medlem i en fagforening, vil du i mange tilfeller kunne søke om stipend til utdanning. En del fagforeninger gir stipend gjennom LOs utdanningsfond. Ta kontakt med din fagforening for å få mer informasjon. Vi vil bekrefte din kursplass til din søknad om stipend.   

  • Når kurset har en varighet over 4 måneder, er det godkjent for søknad om støtte i Statens lånekasse. 

Interessert i noen av disse?