Framtidens vaktmester

Vaktmesterbegrepet slik vi kjenner det, er på vei ut, mener Tone Robberstad.

Av
Ønsker velkommen: AOFs Tone Robberstad tar i oktober imot byggdriftere for teorikurs rettet mot fagprøve. Til nå har kurset nærmere 15 påmeldte.Foto: Karoline Rødsmoen

Ønsker velkommen: AOFs Tone Robberstad tar i oktober imot byggdriftere for teorikurs rettet mot fagprøve. Til nå har kurset nærmere 15 påmeldte.Foto: Karoline Rødsmoen

UTDANNING: Nå starter hun og AOF Haugaland kurs for fagbrev i byggdrift. Ikke mange har fagbrev i byggdrift.

Fagbrevet er nytt av 2014, og i 2015 kunne fire vaktmestere – eller byggdriftere – i Rogaland vise til dokumentasjon på sin kunnskap om vedlikehold av bygg.

– Vaktmesterbegrepet slik vi kjenner det, med skifte av lyspærer og smøring av låser, er på vei ut, mener Robberstad, som er kompetanserådgiver ved AOF Haugaland.

– Ingen dag er lik

En av dem som gleder seg til å ta fatt på veien mot fagbrev, er driftstekniker ved Amanda storsenter, Svein Øyvind Leithe.

– Jeg har jobbet som driftspersonell siden 1995. Opp gjennom årene har arbeidet gjennomgått en synlig utvikling, mot å bli mer teknisk og datastyrt, noe jeg synes er positivt og spennende. Å få fagbrev i yrket er kjempebra, og jeg tror det kan bidra til å gjøre byggdrifterfaget mer attraktivt, sier han.

– Jeg tror det henger igjen fra gammelt av at det å jobbe som vaktmester ikke regnes som attraktivt. Men det er virkelig en kjekk og variert jobb. Ingen dag er lik den andre, sier han.

Tilbake på skolebenken

For å få fagbrev som byggdrifter, må en som regel ha minst fem års erfaring, samt bestå både en teoretisk og en praktisk test.

Fram til nå har personer med ønske om et slikt kompetansebevis, måttet studere til testene på egenhånd.

– Den måten å studere på, passer ikke for alle. Derfor tilbyr vi et kurs fra oktober av, hvor kompetente lærere hjelper deltagerne gjennom teoretisk pensum på kveldstid, sier Robberstad.

Dermed er de første byggdrifterne klare til å sette seg på skolebenken.

– Vi har til nå nærmere 15 påmeldte til kurset, fremdeles med plass til noen flere, sier hun.

Fordelene ved å ta fagbrev framfor å jobbe videre uten, er mange.

Kun fordeler ved fagbrev

– Man får normalt mer lønn med fagbrev. Ufaglærte mister lettere jobben enn en fagarbeider, og det er derfor også sikrere ansettelsesmessig. Å skaffe seg et fagbrev kan ofte være et springbrett til å starte eget firma eller ta videre utdanning, sier Hans Petter Ravnås, fagleder ved Seksjon for fag- og yrkesopplæring i Rogaland fylkeskommune.

Fagbrevet kan i noen tilfeller være gratis for personer over 25 år som ikke har fullført videregående utdanning.

 

Del kurset på sosiale medier: