Fagskoler

Fagskole Helsefremmende kosthold for mennesker med utviklingshemming - kveld - Bergen - høst 2021

Kurs-id: 366804
Sted: AOF Vestlandet - Bergen
Timetall: 212
Kursstart Info: 07.09.2021
Klokkeslett: 17.00 - 21.00
Påmeldingsfrist:
Pris: kr 200,- (studentavgift)
Kontaktperson: Hege Verpe
E-post: hege.verpe@aof.no
Mobil: 94801982
Status: Åpent for påmelding
Gå til påmelding

Informasjon

NB! Utdanningen settes opp med forbehold om offentlig finansiering!

Utdanningen har offentlig finansiering. Finansieringen dekker derimot ikke utgifter til materiell. Studenten må derfor selv betale for materiellet. I tillegg må studenten betale en studentavgift på 200,-. Dette beløpet dekker avgift til Organisasjon for norske fagskolestudenter, administrasjonskostnader og diverse læringsmateriell som gjøres tilgjengelig på læringsplattformen.   

Er du organisert i Fagforbundet eller en annen fagforening, kan du søke om stipend som vil kunne dekke deler av litteraturkostnadene.

Utdanningen er godkjent i Lånekassen. 

Undervisningsdagene er foreløpig ikke fastsatt.


Fagskole Helsefremmende kosthold for mennesker med utviklingshemming (30 studiepoeng)

Et sunt og godt kosthold har en effekt utover helsen. Kompetanseheving innen helsefremmende kosthold for ansatte i helsesektoren vil også kunne bidra til et mer bærekraftig kosthold. Kostholdsendringer som bidrar til at klimabelastningen blir redusert vil ha en effektiv helsegevinst. Videre vil kunnskap om et bærekraftig kosthold bidra til å redusere matsvinn.

Fagskoleutdanningen i Helsefremmende kosthold for mennesker med utviklingshemming har som overordnet mål å videreutvikle kandidatene til reflekterte yrkesutøvere med høy yrkesetisk standard, som tar initiativ til å planlegge, organisere og iverksette tiltak i samarbeid med andre fagfeller og brukere.

Fagskoleutdanning er høyere yrkesfaglig utdanning og ligger på nivå over videregående opplæring. Utdanningen gir kompetanse som kan tas i bruk i arbeidslivet uten ytterligere opplæringstiltak.

Fullført og bestått utdanning gir 30 studiepoeng.
 

Målgruppe

Hjelpepleiere, helsefagarbeidere, omsorgsarbeidere, barne- og ungdomsarbeidere, aktivitører eller andre som har en grunnutdanning inne helse- og oppvekstfag
 

Opptakskrav

På bakgrunn av nytt lovverk og forskrift for fagskoleutdanninger gjør vi oppmerksom på at det vil bli gjort noen endringer i prosedyrer og opptakskrav for fagskoleutdanninger f.o.m. høsten 2021. Dersom endringene vil kreve mer dokumentasjon, vil det bli tatt kontakt med de det gjelder. 
 

Formelle opptakskrav

For opptak til fagskoleutdanningen Helsefremmende kosthold for mennesker med utviklingshemming kreves det fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev som helsefagarbeider eller barne- og ungdomsarbeider. Hjelpepleiere, omsorgsarbeidere, aktivitører og helsesekretærer kan også søke.


Opptak på bakgrunn av realkompetanse

Med realkompetanse menes all formell og ikke–formell kompetanse som en person har opparbeidet seg gjennom skolegang, arbeid og fritid.

Kandidater som søker opptak på bakgrunn av realkompetanse må dokumentere at de har fylt 23 år. Realkompetanse vurderes ut fra innlevert skriftlig dokumentasjon fra søker.

Vurdering av realkompetanse gjøres i forhold til ett eller flere av følgende kriterier:

  • Bestått teori til fagprøven innen Vg3 Helsearbeiderfaget,  Vg3 Helsearbeiderfaget, Vg2 Helseservicefag, Vg3 Aktivitørfaget eller Vg3 Omsorgsarbeiderfaget, samt ha minimum 3 360 timer relevant praksis (2 år)
  • Minimum 8 400 timer relevant praksis (5 år)
  • Kompetanse tilsvarende Vg3 Helsearbeiderfaget, Vg3 Aktivitørfaget, Vg3 Helsesekretær eller Vg3 Barne- og ungdomsarbeiderfaget. Kandidaten må bestå fagtest som bygger på en av de gjeldende Vg3-læreplanene og ha minimum 5 000 timer relevant praksis (3 år)

Med relevant praksis menes arbeidsoppgaver innen helse- og oppvekstsektoren, både offentlig og privat. Eksempel kan være omsorgsboliger, sykehjem, dagsentra, hjemmetjeneste, aktivitetssentre, barnehage, skole, SFO, etc.

Søkere som tas opp på bakgrunn av realkompetanse vil etter gjennomført og bestått avsluttende eksamen ikke kunne søke autorisasjon innen helsefagene eller ta fagbrev. 

Søkere med utenlandsk utdanning må i tillegg dokumentere norskkunnskaper tilsvarende nivå B2. Forskrift om høyere yrkesfaglig utdanning (fagskoleforskriften) § 9.
 

Politiattest
På grunn av praksis krever denne utdanningen gyldig politiattest. Attesten skal leveres på læringsplattformen i forbindelse med oppstart og må ikke være eldre enn 3 måneder. Nødvendig informasjon om søknad om politiattest vil bli gitt ved oppstart, så vent med å søke!
 

Yrkesfunksjon og -kompetanse

Fagskoleutdanningen Helsefremmende kosthold for mennesker med utviklingshemming retter seg mot ansatte som arbeider i bolig, bofellesskap, dagsenter eller aktivitetssenter for mennesker med utviklingshemming. Yrkesutøverne skal kunne bidra til å planlegge, organisere og iverksette tiltak relatert til ernæring for mennesker med utviklingshemming i samarbeid med andre yrkesgrupper.
 

Organisering av opplæringen

  • Utdanningen har en samlet normert studietid på et halvt år, men tilbys som en deltidsutdanning over 1 år (2 semester), slik at den lettere lar seg kombinere med jobb
  • Undervisningen foregår på kveldstid fra kl. 17.00 - 21.00 ca. 5 kvelder pr. mnd.
  • Utdanningen består av totalt 4 emner; emne 1 er basisemne, emne 2 er fagspesifikt, emne 3 er praksis  og emne 4 er fordypning
  • Studenten skal levere en skriftlig oppgave pr. emne
  • Fullført utdanning gir 30 studiepoeng
     

Faglig innhold

Emne 1: Grunnelementer i helse- og oppvekstfaget

  • Innledende tema
  • Helse- og oppvekstfagene i samfunnet
  • Etikk
  • Kommunikasjon og samhandling
  • Stats- og kommunalkunnskap, helse- og oppvekstpolitikk
  • Sosiologi og psykologi


Emne 2: Helsefremmende kosthold for mennesker med utviklingshemming - inkludert praktisk matlaging

  • Næringsstoffer og matvaregrupper
  • Trygg mat
  • Kostholdsarbeid for mennesker med utviklingshemming
  • God ernæringspraksis for mennesker med utviklingshemming
  • Mat og måltider
  • Forebygging og behandling av overvekt/underernæring/feilernæring
  • Fysisk aktivitet
  • Kost ved ulike diagnoser og sykdomstilstander
  • Særlige hensyn knyttet til mennesker med utviklingshemming og kosthold
  • Ernæringsomsorg og motivasjon
  • Praktisk matlaging


Emne 3: Praksis

Praksis er en obligatorisk del av studietiden og er viktig for å oppnå fagskoleutdanningens læringsutbytte. Praksistiden er 2 uker à 30 timer og vil til sammen utgjøre 60 timer.

Studentene skal skrive en fordypningsoppgave med utgangspunkt i praksisprosjektet.

Emne 4: Fordypning i Helsefremmende kosthold for mennesker med utviklingshemming

Emnet er obligatorisk. Studentene skal gjennomføre et obligatorisk fordypningsarbeid. Emnet for fordypningsarbeidet skal være praksisrettet, forankret i relevant teori, samt konkret være knyttet til praksis og til ett eller flere tema i utdanningen.

Studenten skal gjennom fordypningsarbeidet vise refleksjon og bruke både teori og erfaringer fra praksis. 



Gå til påmelding
Del kurset på sosiale medier: